dinsdag 1 november 2011

Marmer Zandkoekjes

Deze winter wordt het begin van een nieuwe ijstijd, aldus het schijnt. En wat is er in barre koude tijden nou lekkerder dan je te omringen met een grote hete koppen thee (of chocomel of koffie) en koekjes. Met of zonder vrienden, met of zonder boek, koekjes en thee zijn altijd goed. Deze koekjes zijn verrukkelijk en zien er ook nog eens leuk uit. Daarnaast en niet geheel onbelangrijk, zijn ze makkelijk en snel te maken met een paar basisingrediënten.
Men Neme:

125 gr zelfrijzend bakmeel
90 gr boter op kamertemperatuur (roomboter is lekker, maar ook margarine is prima)
60 gr (basterd)suiker
Een snufje zout
En zoveel of weinig cacao als je zelf wilt

Snij de boter in kleine stukjes. Gooi doe deze in een kom met het meel, de zout en suiker en begin met kneden. Het moet uiteindelijk echt een bol deeg worden, maar hoe warmer het deeg van je handen wordt, hoe plakkeriger. Ga dus niet langer door met kneden dan nodig, want dat scheelt een hoop gedoe. Verdeel het deeg in 2 stukken, gewoon op gevoel. Vervolgens meng je wat cacao met een deel van het deeg. Als het deeg te droog wordt kun je een paar druppeltjes melk toevoegen (meer is echt niet nodig!) Kneed nu geheel naar eigen inzicht beide deegballen samen en maak er een rol van. Hoe dikker hoe beter, want dan krijg je mooie grote koeken. Dit deeg moet nu eerst een tijdje in de koelkast om op te stijven. 15 tot 30 minuten is genoeg. Nu kan de oven mooi voorverwarmd worden tot 175°. Hierna kun je de bakplaat bekleden met bakpapier en de rol in plakjes snijden van ongeveer een halve cm. Leg de plakjes wel een paar centimeter los van elkaar, want ze lopen nog wat uit. 20 minuutjes in de oven en klaar ben je! De koekjes zijn nog zacht als ze uit de oven komen. Haal ze van de bakplaat af en laat ze (af)koelen op een bordje of op het bakpapier op het aanrecht.

De koekjes zijn wat kruimelig, maar hé, ze heten niet voor niets Zandkoekjes. En als je na het lezen van dit stukje alleen denkt aan dikke worsten die moeten opstijven, dan ben je geen fatsoenlijke keukenmeid. Foei!

Easy does it! Smakelijk ;)

Liefs,

Sandra

0 reacties:

Een reactie plaatsen